środa, 20 marca 2013

Częstujcie się :)

Moim chłopakom upiekłabym wszystko...
Pewnie nie wszystko by się udało, ale przynajmniej bym spróbowała.
Dobrze, że nie mają dużych wymagań :)
Wystarcza im domowe ciasto... albo ciastka!

Jak zwykle- proste.
Jak zwykle- szybkie.
No i nie ma co ukrywać... no pyszne są.
W sam raz do herbatki.

Przepis z bloga Kingi - nawet nic nie zmieniałam :)

Kruche ciasteczka

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Pieczemy (do zarumienienia) ok. 15 minut w 180 stopniach.




Smacznego życzę




***

Zapraszam do nowej zakładki Domowy Ogródek!

pozdrawiam,
sajdi


6 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka wydają się zupełnie nieciekawe, niby można kupić herbatniki w sklepach, a przy różnych wymyślnych deserkach też wypadają blado..ALE gdy tylko wrzuci się je do piekarnika i w domu zaczyna się roznosić woń pieczonych ciasteczek i wszyscy domownicy z niecierpliwością czekają aż będą gotowe - wtedy okazuje się, że najprostsze bywa najsmaczniejsze :))) A kupnym ciastkom baaardzo daleko do takich własnoręcznie pieczonych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, domowe smakuje najlepiej, zrobione samemu , no i wyczekane :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rajuśku, jak one apetycznie wyglądają! A wczoraj chciałam piec ciasteczka na kiermasz przedszkolny, ale nie chciało mi się szukać sprawdzonego przepisu i skończyło się na gniazdkach z jajeczkami... Już wiem co na dniach będziemy pałaszować dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę :) W oryginale ciasteczka są z lukrem, ale dla nas i tak są wystarczająco słodkie, więc to już zależy jakie wolicie, daj znać jak smakowały :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie :) A ile mniej więcej wychodzi ich z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, jakieś 20 ciasteczek, dlatego ja zawsze robię z podwójnej porcji :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)